ASICS Frontrunner

Tot nu toe deed ik niet aan ‘wedstrijdschoenen’. Oftewel hardloopschoenen die een stuk lichter zijn dan mijn normale trainingsschoenen. Waarom zou je dat überhaupt doen? Vraag je je misschien af. Nou, omdat elke gram minder aan je voeten je helpt om sneller vooruit te komen. En dát kan het verschil maken in de wedstrijd. Maar er zit wel een addertje onder het gras.
Want hoe hoger je tempo en hoe beter je looptechniek, hoe meer je profijt hebt van wedstrijdschoenen. Maar voor de mindere hardloopgoden onder ons is een paar wedstrijdschoenen niet altijd beste keuze. Wedstrijdschoenen zijn in principe lichter, maar bieden minder demping, stabiliteit en comfort dan gewone trainingsschoenen. Zeker als het gaat om de langere afstanden kies ik -als gewone sterveling- voor goed dempende en dus wat zwaardere schoenen. Tijdens de marathon kies ik voor een schoen als de Kayano en voor de kortere afstanden is de DynaFlyte mijn favoriet op de weg.

LICHT EN TOCH STABIEL

Niks mis met stabiele schoenen, maar lang leve de technische vooruitgang. Hardloopschoenen worden steeds een stukje beter. Veel trainingsschoenen hebben tegenwoordig een laag gewicht en kunnen best gebruikt worden tijdens wedstrijden. Dat geldt ook voor de ASICS Gel-DS Trainer 24. De Asics DS Trainer is speciaal ontworpen voor snelheidstrainingen en –wedstrijden. Ideaal voor lopers die zich op tijdsverbetering willen richten.

En hoewel het woord ‘trainer’ anders doet vermoeden, is deze schoen niet alleen bedoeld voor trainingen, maar ook als wedstrijdschoen. Het getal 24 in de naam betekent dat er maar liefst 23 voorgangers van dit type schoen waren. Dit model gaat dus al een tijdje mee en gek genoeg heb ik nog nooit een paar aan mijn voeten gehad.

DUOMAX SUPPORT

Tot 2 weken geleden. De eerste keer dat ik deze schoenen aantrok voor een rondje van ongeveer 5 km moest ik -eerlijk gezegd- nogal wennen. Dit voelde anders dan mijn vertrouwende DynaFlytes of Kayano’s. Maar de tweede keer dat ik de schoenen aantrok, was ik veel enthousiaster! Wat voelde deze schoenen snel! Zo licht als een veertje, maar toch kregen mijn voeten genoeg ondersteuning. Als lichte-overproneerder is deze Gel-DS Trainer dan ook geschikt voor mij. DS staat namelijk voor Duomax Support; dat is een anti-pronatie blokje voor extra ondersteuning bij overproneren.

In de Asics Trainer DS 22 werd voor het eerst in de demping FlyteFoam verwerkt en dat zit in nummer 24 natuurlijk ook. Door toevoeging van het FlyteFoam voelt de Asics Trainer directer aan tijdens het lopen. Want de FlyteFoam veert tijdens de afwikkeling steeds terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Daarnaast beschikt de schoen over een zogenaamde ‘Propulsion Trusstic-technology’. Dit stimuleert de voorwaartse beweging van de voet tijdens het hardlopen, waardoor je extra snelheid kan maken.

LOOKS

Het belangrijkste wat opvalt aan deze nieuwe Asics Trainer zijn de fantastische looks. Ik vind ze echt prachtig! Gelukkig ligt de tijd dat hardloopschoenen vooral functioneel (en lelijk) waren ver achter ons! Deze beauty’s zijn het bewijs. Het bovenwerk van de schoen is ‘gebreid’ en hoewel dat klinkt alsof je een wollen sok aanhebt, zorgt deze ‘knit constructie’ juist voor een goed ademend vermogen. Dat betekent dat je voeten droog en fris blijven als je een poging doet om je PR te verbeteren of aan het knallen bent tijdens een tempotraining bij personal coach mechelen.

PR’S VERBREKEN?

Nu ik de DS Trainer 24 een paar keer heb aangehad ben ik om. Wat een snelle en fijne schoenen! Ik wens te geloven dat ik met deze snelheidsduivels aan mijn voeten mijn PR weleens zou kunnen verbreken. Voor de langere afstanden durf ik het (nog) niet aan, maar voor de 5 km en de 10 km bestempel ik deze DS Trainer 24 als mijn wedstrijdschoenen!

e ASICS Gel DS Trainer is geen vreemde binnen de wedstrijdwereld. Het is één van de weinige wedstrijdschoenen voor de overpronerende loper uit de collectie van ASICS. Toch draait het model al ruim 20 jaar mee. Dit jaar heeft ASICS de 24e editie geïntroduceerd,  de ASICS Gel DS Trainer 24. Wij houden de nieuwe ASICS Gel DS Trainer 24 tegen het licht om je alle in’s en out’s te geven over deze snelle schoenen.

Shop de ASICS Gel DS Trainer 24

Je hebt het meest profijt van een wedstrijdschoen als je hoge tempo’s loopt en je goed getraind bent. Elke 100 gram minder kan dan van belang zijn en jou op weg helpen naar je nieuwe tijdrecord. Wedstrijdschoenen geven over het algemeen een stuk minder demping en comfort dan de gemiddelde hardloopschoenen. Uiteindelijk is het een combinatie van je gewicht, het tempo, de loopstijl, de afstand en de ondergrond die de weg vormen naar jouw perfecte hardloopschoen.